Mobiele websites.

Dat mobiele apparaten de laatste jaren meer en meer gebruikt worden zal niemand zijn ontgaan. Er wordt zelfs voorspeld dat er in de toekomst meer mensen via een mobiel apparaat het internet op zullen gaan dan via een gewone computer. Niet alleen wordt er meer en meer met mobiele telefoons gesurfd, ook tablets zijn erg populair. En aan de andere kant is te zien dat op desktop computers steeds vaker een beeldscherm van groot formaat wordt aangesloten.

Om een indruk te geven van de verschillende resoluties waarmee men uw website bezoekt:

De grafiek geeft de meest gebruikte schermformaten wereldwijd zoals gemeten door StatCounter tussen mei 2016 en april 2017 en het onderlinge aandeel. Onder de grafiek ziet u de schermresoluties waarbij de eerste waarde de schermbreedte weergeeft. Deze varieert van 320 tot 1920 pixels. Meest voorkomende is 360×640, een resolutie van onder andere android telefoons zoals Samsung S3 t/m S7 en LG G3 t/tm G5.

U zult begrijpen dat het passend krijgen van uw website op al deze verschillende beeldschermen en resoluties een hele uitdaging is geworden. Een mobiele website is dan slechts een deel van de oplossing die onmogelijk al deze formaten kan bedienen.

Vincire IC werkt met responsive webdesign.

Die term mag u direct weer vergeten. Wat wel interessant is om te weten is dat websites gebaseerd op deze techniek zich aanpassen aan het gebruikte formaat beeldscherm. Zo veranderen lettertypes automatisch naar een optimaal formaat en zijn afbeeldingen altijd volledig zichtbaar.

Simpel gezegd; een responsive website past zich aan de beeldscherm resolutie aan die een bezoeker van de website gebruikt.

Heeft deze een groot beeldscherm is er plek voor meerdere elementen van de webpagina naast elkaar. Wordt er echter gebruik gemaakt van bijvoorbeeld een tablet, dan zullen de tekst en afbeeldingen op de website hier automatisch op worden aangepast. U kunt dan denken aan een groter beter leesbaar lettertype of blokken tekst of afbeeldingen die boven of juist onder andere blokken tekst komen te staan.
Tevens zullen afbeeldingen kleiner worden (met behoud van de verhoudingen) zodat deze in zijn geheel in het scherm van de tablet passen. Draait de bezoeker zijn scherm dan worden elementen opnieuw gerangschikt om zo veel mogelijk gebruik te maken van de beschikbare ruimte.
Als nu de bezoeker de website bezoekt op een smartphone, dan wordt alles gerangschikt en zullen de teksten en afbeeldingen op de website weer worden geoptimaliseerd voor het kleinere scherm.

Daarom is de term mobiele website eigenlijk niet de juiste. Een responsive website past op alle voorkomende schermformaten niet alleen die van mobiele apparaten.

Wat ook goed is om te weten is dat er waarschijnlijk steeds meer verschillende schermformaten zullen komen. Met een website met responsive techniek bent u klaar voor de toekomst.